Οι Άρχοντες Των Σκουπιδιών

Registered by TIFFANY1972 of Ilion - Ίλιον , Attica Greece on 4/28/2024
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by TIFFANY1972 from Ilion - Ίλιον , Attica Greece on Sunday, April 28, 2024
Το διάβασα (Ιούλιος 2012) μέσα σε 4 μέρες.
Μου φάνηκε πολύ καλογραμμένο και είχα την αίσθηση ότι συμμετείχα σε ταινία δράσης, τύπου Mad Max. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ζοφερή, αλλά και τόσο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα, δεδομένης της παγκόσμιας ασυνεννοησίας και φαγωμάρας.
Ευτυχώς, οι τελευταίες 2-3 σελίδες εμπνέουν ελπίδα για το ανθρώπινο γένος.

Με ξένισε το γεγονός ότι οι ήρωες είχαν ξενικά ονόματα, ενώ φαίνεται αρκετά καθαρά ότι η δράση τοποθετείται στην Ελλάδα, ειδικά στο σημείο που αναφέρεται η Εκκλησία του Δήμου.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ένας κόσμος και μια κοινωνία που αποσυντίθενται με ταχύτατους ρυθμούς. Ανεργία, οικονομική κρίση, εγκληματικότητα, καταστροφή του περιβάλλοντος, προπηλακισμοί πολιτικών, άνθρωποι που τρώνε σκουπίδια, άστεγοι... Μέχρι που έρχεται τελικά η Ώρα Μηδέν και γίνεται η μεγάλη έκρηξη, καθώς το ρολόι της Ιστορίας αρχίζει να τρέχει προς τα πίσω.

Ένα κορίτσι, τρεις πληρωμένοι δολοφόνοι, μια ομάδα επιστημόνων, ένας πολιτικός και η οικογένειά του διασχίζουν όλη τη χώρα κι όλες τις εποχές, σε ένα ανθρωποκυνηγητό χωρίς έλεος. Σε ένα περιβάλλον που αλλάζει από μέρα σε μέρα, όπου κάποιοι θα προσπαθήσουν να μείνουν ίδιοι, ενώ κάποιοι άλλοι να ανακαλύψουν ποιοι πραγματικά είναι.

Ένα νεανικό μυθιστόρημα από τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, γραμμένο με κινηματογραφική δράση και συνεχείς ανατροπές. Ένα επίκαιρο βιβλίο, που αποδεικνύει πως τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, ανθρωπιάς και αποκτήνωσης, αξιοπρέπειας και υποταγής, τα χωρίζει τελικά μια πολύ λεπτή γραμμή.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και σπούδασε μεταλλουργός και χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έξι από τα νεανικά και εφηβικά μυθιστορήματά του (Το μήνυμα, Οι Εννέα Καίσαρες, Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών, Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας, Ιπτάμενες σελίδες) διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους, και τέσσερα από αυτά (Το μεγάλοταξίδι της κινέζικης πάπιας, Μια αστεία επιδημία, Ιπτάμενες σελίδες, Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο) έχουν μεταφραστεί στα τουρκικά από τις εκδόσεις Kelime Ya yιnlarι. Για τα βιβλία του Χνότα στο τζάμι και Στη διαπασών έχει τιμηθεί δύο φορές με τοΚρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (2008, 2010) και δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω (2008, 2010), ενώ δύο ακόμα μυθιστορήματά του, Οι άρχοντες των σκουπιδιών και Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης!, έχουν κερδίσει το Βραβείο τουηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης (2013 και 2014 αντίστοιχα). Υπήρξε, επίσης, άλλες πέντε φορές υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας. To 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού Public για το βιβλίο Το ημερολόγιο ενός δειλού, ενώ το 2018 το Μα γιατί μου φταίνε όλα;! (Το βιβλίο της γκρίνιας) απέσπασε το Βραβείο Κοινού στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς. Επίσης έχει αποσπάσει άλλα οκτώ λογοτεχνικά βραβεία για διάφορα έργα του από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου. Τρία από τα μυθιστορήματά του έχουν συμπεριληφθεί στους ετήσιους καταλόγους White Ravens, της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου, με τα διακόσια καλύτερα βιβλία παγκοσμίως. Έχει διατελέσει μέλος σε κριτικές επιτροπές των Κρατικών Βραβείων, του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Είναι επισκέπτης εισηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και έχει συνεργαστεί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Frederick. Υποψήφιος της Ελλάδας για το Διεθνές Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Astrid Lindgren το 2021

Journal Entry 2 by TIFFANY1972 at Homesick café in Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, April 28, 2024

Released 1 wk ago (4/28/2024 UTC) at Homesick café in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

Εδώ και η κριτική του panost (ίσως και να περιέχει spoiler):

"Καλώς ορίσατε στον φριχτό κόσμο του Βασίλη Παπαθεοδώρου, του Έλληνα Στήβεν Κινγκ. Έναν κόσμο όπου η αδυναμία σας και η αδιαφορία σας να κάνετε κάτι για να βελτιώσετε τον εαυτό σας και τη στάση σας απέναντι στο περιβάλλον και στον συνάνθρωπο, έχει φέρει τη γη στα όριά της και τον άνθρωπο στα όρια της αποκτήνωσης.

Στο νέο του συνταρακτικό μυθιστόρημα (σε καμία περίπτωση δεν το απομονώνω στην εφηβική λογοτεχνία, το βιβλίο διαβάζεται απνευστί και από μεγαλύτερους), μετά το αξεπέραστο Στη διαπασών και το μοναδικό Χνότα στο τζάμι, ο συγγραφέας μας φέρνει προ των ευθυνών μας, έχει μυριστεί την Ώρα Μηδέν που έρχεται τρέχοντας και έχει μαντέψει το τέλος που θα επιφέρουν η σημερινή κατάσταση, η απελπισία, η αγωνία, η πείνα.

Η ιστορία ξεκινά με τον καθηγητή Πελεγκρίτι που ανακοινώνει σε ένα βαριεστημένο κοινό τα αποτελέσματα πολυετών μελετών του: ένα μαθηματικοποιημένο μοντέλο που προέβλεπε, ανάλογα με τις μεταβλητές και τα στοιχεία που το τροφοδοτούσε, την εξέλιξη σε διάφορους δείκτες της οικονομίας, αφήνοντας περιθώρια ακόμη και για κοινωνικές, ανθρωπολογικές ή πολιτικές ερμηνείες (δείκτες ανεργίας, διείσδυση τεχνολογίας, γήρανση του πληθυσμού, μεταβολές στις συνθήκες των ανθρώπων, αρρώστιες, δημοσκοπήσεις, εγκληματικότητα, πληθωρισμός). Πριν τέσσερα χρόνια αυτό το μοντέλο προέβλεψε την κατάσταση χάους στην οποία κινούνται οι ήρωες του μυθιστορήματος: ζητιάνοι και άστεγοι στους δρόμους, που σκοτώνουν για λίγο χαλκό και σίδερο παραπάνω, που ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια, άδεια καταστήματα, ανεργία, λιντσαρίσματα πολιτικών προσώπων (σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;). Και μάλιστα σε μια εποχή και σε μια χώρα (που δεν κατονομάζεται αλλά έχει εκκλησίες με καμπαναριά, έχει Ακρόπολη, οι ήρωές της όμως έχουν ξένα ονόματα) όπου η δύναμη και ο πλούτος είναι τα σκουπίδια! ("Στο χέρι μας είναι αν με τα σκουπίδια θα κάνουμε κάτι για την ανθρωπότητα ή αν η ανθρωπότητα γίνει ένα με τα σκουπίδια"). Ο βοηθός του, Γιόνας, ένας φοιτητής εθισμένος στο twitter και στο facebook, νιώθει επιβράβευση και αυτοπεποίθηση μόνο όταν υπάρχουν replys και like στα ηλεκτρονικά του προφίλ. Ένας από τους ζητιάνους Τζο είναι και πρώην συνεργάτης του καθηγητή, τον οποίο παρακολουθεί στενά για να του φανεί χρήσιμος οποιαδήποτε στιγμή προκύψει πρόβλημα.

Συνεχίζουμε με τον υπουργό Τζέφερσον και την οικογένειά του: σε έναν τόπο όπου οι διαδηλώσεις ήταν καθημερινό φαινόμενο πια, η αναρχία και το χάος άρχισαν να κορυφώνονται σε τέτοιο βαθμό που ο Τζέφερσον αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του. Έτσι από τον πλούτο η οικογένειά του ξεπέφτει στην ένδεια κι επιπλέον ο νέος αυτοκράτορας των σκουπιδιών και κύριος της χώρας στέλνει ξοπίσω του πληρωμένους δολοφόνους για να του κλείσουν μια για πάντα το στόμα. Η κόρη του Τζέφερσον, κλασικό παράδειγμα έφηβης κοπέλας που τα είχε όλα χωρίς να τα εκτιμά και τώρα είναι ολομόναχη, χωρίς φίλους στο facebook και με ύβρεις, κοροϊδίες και απειλές στον Τοίχο του προφίλ της. Απελπισμένος ο Τζέφερσον παίρνει την οικογένειά του και κατευθύνονται προς το χωριό των γονιών του.

Και τέλος έχουμε τρεις μισθοφόρους, τον Πολ, τον Ντιέγκο και τον Μαξ που επιβαίνουν σε απορριμματοφόρο αεροπλάνο και πετάνε σκουπίδια στην Αφρική για να τα ξεδιαλύνονυ οι μαύροι ντόπιοι με αντάλλαγμα φαΐ και νερό, που επιθεωρούν τους εργάτες και τις απέραντες χωματερές, που ελέγχουν τις εμπορικές συμφωνίες. Φυσικά και στην Αφρική και με αυτές τις συνθήκες υπάρχει μαφία που πουλάει χαρτί, γυαλί και άλλα ανακυκλώσιμα στις τοπικές κυβερνήσεις αλλά και φύλαρχοι που πληρώνονται αδρά για τα ποσοστά σιδήρου και χαλκού που βγάζουν οι δικοί τους άνθρωποι!Η ανήλικη, ορφανή Τζίμπα κλέβει την καρδιά του Πολ και τον φέρνει αντιμέτωπο με την ανθρωπιά, την αγάπη, έννοιες ανύπαρκτες και συναισθήματα απαγορευμένα για έναν μισθοφόρο!

Τι γίνεται λοιπόν όταν η ανεργία, ο πληθωρισμός, η στάση εμπορίου, η έλλειψη αγαθών οδηγούν και στη μείωση των σημαντικών για την επιβίωση σκουπιδιών; Ο κόσμος θα αρχίσει να διαλύει τα πάντα, η αναρχία εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι δημοκρατίες καταλύονται, επιβάλλεται μοναρχία, η οποία κι αυτή με τη σειρά της κρίνεται ανεπαρκής και κυριαρχεί η ολιγαρχία (καταπληκτική η επανάληψη της ιστορίας με τη δολοφονία ενός καινούργιου Καίσαρα, πάλι από τον γιο του, όπως είχε γίνει και με τον Ιούλιο Καίσαρα). Σε ένα απίστευτο παιχνίδι με απρόβλεπτες συνέπειες, ο συγγραφέας μας γνωρίζει τις πραγματικές διαστάσεις της ανθρωπότητας όταν γίνεται όχλος, περιγράφει σκηνές που συναντάμε από τώρα στην καθημερινότητά μας κι ακριβώς επειδή είναι τόσο μικρά σε μέγεθος συμβάντα δεν τους δίνουμε και πολλή σημασία.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κάποια στιγμή συναντιούνται, ο καθηγητής και οι δικοί του, ο υπουργός και η οικογένειά του, κυνηγημένοι από τους μισθοφόρους και απογοητευμένοι από το χάος στον κόσμο. Κι όμως σε μια φαινομενικά ευθύγραμμη αφήγηση, έχουμε μια μεγάλη ανατροπή που θα φέρει τον υπουργό στο χείλος του θανάτου. Και οι ήρωες θα ολοκληρωθούν, θα βρουν την απάντηση στα δικά τους ερωτήματα, θα γνωρίσουν την κάθαρση. Κι ενώ λες ότι δεν υπάρχει σωτηρία, η γη βουλιάζει και ποτισμένη από τα τοξικά απόβλητα αρχίζει να παίρνει τον νόμο στα χέρια της με τσουνάμι και σεισμούς, κάτι αχνοφαίνεται στο βάθος του ορίζοντα: μια μικρή μικρή ελπίδα για μια καινούργια αρχή.

Από τα πιο μεστά, ολοκληρωμένα, προφητικά βιβλία του Βασίλη Παπαθεοδώρου".

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος άλλος, όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!
Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις.
Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookcrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο ή να πεις απλά μόνο ότι βρήκες το βιβλίο, γράψε στο πεδίο επάνω που ζητά "Enter...BCID" τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go!"
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!

Welcome to BookCrossing. Thanks for taking the time to visit the site. Please make a journal entry to let me know that you have found this book, you may do this anonymously or you may join. There is no charge to join this site, you may donate to help support Bookcrossing; but it is not mandatory.
 Membership is free and your name and e-mail address is not shared with anyone else and it will never be sold. BookCrossing is a world-wide group of people who love books and wish to share them with others.
Please enjoy this book, if it is not your genre, pass it along to someone else or wild release it. In this way we promote literacy and at the same time we can watch our book continue on its journey.
I look forward to hearing what you thought of the book when you've read it, and to seeing what happens to it next! 

Bonjour et bienvenue dans le monde des livres en liberté !
Vous venez de trouver un livre voyageur...
Ici vous pourrez indiquer :
- l’endroit où vous avez trouvé ce livre
- si vous l'avez lu, la note que vous lui donneriez, vos impressions de lecture,
- et ce que vous comptez faire de lui (le donner à quelqu’un, le libérer dans un lieu public...à vous de choisir !).

En vous inscrivant sur le site du Bookcrossing (gratuit et anonyme), vous pourrez être prévenu par message électronique dès que le livre sera à nouveau trouvé et commenté ainsi que commencer à libérer vous aussi des livres si vous le souhaitez !

Le bookcrossing (litt. "Livres qui se croisent", carrefour du livre) consiste à libérer des livres dans la nature dans l'espoir que d'autres gens les capturent, les trouvent, les lisent puis à leur tour les relâchent plus loin. Les bookcrossers aiment bien que la personne qui attrape un de leurs livres annonce cette "prise" sur le site, à l'aide d'une note appelée journal entry: ça fait toujours plaisir d'avoir des nouvelles des livres qu'on libère :) Si vous êtes novice, ne vous découragez pas, seuls 10% des livres qu'on libère sont signalés "capturés" par les personnes qui les ont ramassés !
Bonne lecture !

Benvenuto/a!

Hai appena trovato un libro da me liberato e sono felice che tu sia qui nel sito!

Puoi segnalare il ritrovamento di questo libro in maniera anonima oppure registrarti sul sito. La registrazione è gratuita e non comporta alcun vincolo.

Puoi tenere il libro per sempre se ti e' piaciuto, oppure dopo averlo letto, che tu intenda registrarti o meno, puoi rilasciarlo "in the wild" a tua volta affinché possa continuare il suo viaggio e altre persone possano leggerlo.

Se vuoi trovare un luogo sicuro di rilascio/ritrovamento di libri (OCZ=Official Crossing Zone) qui trovi l'elenco delle OCZ italiane. (http://www.bookcrossing-italy.com/ocz/listaocz.php) )

Journal Entry 3 by wingfeltrewing at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Monday, April 29, 2024
Θα μετακινηθεί.

Released 1 wk ago (4/29/2024 UTC) at Βιβλιοθήκη ΕΜΠ in Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

Καλή ανάγνωση.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.